RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Egy rövid és esős hétvége eseményei

 
Egy régi ismerősöm hívta fel a figyelmemet - talán másfél hete egy, a lakhelyünkhöz viszonylag közel eső csendes kis tóra. Mikor a tóról mutatott pár fényképet rögtön megtetszett annak „angolos” stílusa, így annak ellenére, hogy mindösszesen 7-8 hektár nagyságú, egyre inkább elkezdett komolyabban érdekelni a víz.
 
A rövid információgyűjtés után megtudtam, hogy kb.17-18 éves tóban javarészt pontyok élnek, azokból is a legkülönbözőbb típusok. Amikor megláttam néhány 20, sőt 25 kg feletti fogásról készült képet már nem volt kérdés, hogy szerencsét kell próbálnom. Sajnos kellő idő hiányában most csak egy tényleg rövid, 36 órás horgászatra futotta, de gondoltam kezdésnek több a semminél. Pénteken délután ismerősöm kalauzolásával érkeztünk meg az eldugott erdőszéli vízre. Ahogy megláttam élőben a tavat és a környezetet, az még sokkal szebb volt, mint ahogy a fotókon láttam. Gyönyörű környezet rendezett part, vízbelógó fák, bokrok mindenütt. Egy-egy helyen még partszéli tavirózsa mező is díszítette a tavat. Tényleg „angolos” jegyeztem meg mosolyogva társamnak. Mivel autóval nem lehet megközelíteni a horgászhelyeket, ezért csak kiskocsival tudtuk bevinni a holmijainkat. A gyors táborállítás után, - mivel sem csónakot sem etetőhajót nem lehet használni - jöhetett a markerezés, hogy mégis legyen valami rálátásunk a mederviszonyokat illetően. Néhány dobás után kiderült, hogy viszonylag nagyméretű kavicsok és homokos részek váltják egymást. Próbáltam az etetésem helyét úgy megjelölni, hogy az egyik botom a kavicsos, míg a másik botom a homokos-agyagosabb részre kerüljön majd.
 
Kora estére készen voltam a botok összeszerelésével, de mindeközben szomorúan vettük tudomásul, hogy lassacskán elered az eső. Az rossz idő ellenére jöhetett egy viszonylag gyorsan dolgozó Spood-mix elkészítése. A főként főtt magokból és pelletből, valamint tört bojliból álló keveréket hamar összeraktam, és adtam hozzá még egy egész Belachan block reszeléket, valamint egy jó marok durva tengeri sót és chili port, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen. Mire szürkülni kezdett berakétáztam vagy 3 kg Spod-mixet és becsúzliztam jó fél-fél kg fagyasztott Red Force és Top Force bojlit.
 

 
Az egyik botra két szem fekvő Red Force bojli, míg a másikra egy szem Top Foce és Red Lobster pop-up bojli került. Amint beélesítettem a jelzőket egyre jobban kezdett esni az eső, így a sátrunkba vonultunk. Talán tíz óra lehetet, mikor olyan vihar támadt jégeső kíséretében, hogy azt hittük szétveri a botokat, orsókat egyaránt. A tomboló vihar és jégeső vagy negyed óráig tartott, mire aztán lecsendesedett és már csak az eső esett, - az viszont rendületlenül. Az első kapásom valamivel éjfél előtt érkezett és bő tíz perc után egy nagyon jól védekező 12,80 kg-os szép tőpontynak örülhettem. A hal szája nagyon szép és sértetlen volt, aminek kimondottan örültem. Talán egy óra telt el mikor újabb kapásra ébredtem, ezúttal egy 9,70 kg-os tükröst szákolhattam. Hajnalig még három darab 10 kg körüli pontyot tereltem szákba, így az esős éjszakában nem sokat pihentem, persze ez egy picit sem zavart!
Szombat reggelre az idő mit sem változott, talán még jobban beszürkült az ég és csak esett szüntelenül. Az esős idő kissé kedvünket szegte főleg, hogy csak egy rövid horgászatra érkeztünk, és szinte mindenünk csurom víz volt már. Napközben az esős-borongós idő ellenére - érdekes módon - nem volt kapásunk. A közben kiérkező tulajdonos ezen nem is csodálkozott, hisz tapasztalata szerint a tó rendkívül rafinált halai javarészt csak éjjel táplálkoznak. Késő délután egy kissé csillapodott a majd 20 órája szakadó eső, és ezt kihasználva, újabb fél-fél kg bojlit csúzliztam az éjszakai halakat adó területre.
 
 
A sötétség beálltával újra feléledtek a jelzőim. Előbb egy 9,60 kg-os majd egy 10,25 kg-os tükröst mérlegelhettem. Kezdett egyértelművé válni, hogy a homokos agyagos aljzaton táplálkoznak inkább a halak, mivel a kavicsos terület ezen az estén sem adta a halakat, hiába raktam fel azt a csalit, ami a másik helyen működött…A következő kapás hajnali egy óra után ugrasztott sátramból. Egyenletes húzós kapásra emeltem be, - és mivel kb. 60-70 méterre horgásztam - rögtön éreztem, hogy darabosabb hal védekezik a horgomon. A fárasztás első felében halam annyira leoldalazott jobbra, hogy kezdtem azon aggódni, hogy a partszéli bokrosok alá lefűzi a zsinóromat. Szerencsémre még épp időben sikerült megfordítanom, így a hal újra tó közepe felé kezdett menekülni. Majd negyed óra élvezetes fárasztás után a lámpafényben megláttunk egy szép testes tükröst, aki még jó néhány kört leírt a part közelében mire társam megszákolta. A halat óvatosan pontymatracra fektettük és az apró 6-os horgot kiakasztottam a szájából. Következett a gyors és pontos mérlegelés. A zömök tükrös súlya pontosan 17,95 kg volt! Nagyon örültem, hiszen egyáltalán nem számítottam egy ilyen rövid horgászat alatt ekkora halra, főleg hogy teljesen ismeretlen volt számomra ez a víz. Mivel ezen a tavon halat egyáltalán nem lehet semmilyen körülmény között pontyzsákba tenni, ezért jöhetett a fotózkodás, majd a lehető leggyorsabban visszaengedtem a halat, éltető elemébe.
 

Hajnalig a vizes párás éjszakában még egy 9,10 kg-os tükröst sikerült fognom. Vasárnap reggel örömmel vettük tudomásul, hogy a nap is kisütött, így legalább az összerakodásunkat már nem nehezítette az eső. Úgy gondolom, hogy részemről egy viszonylag eredményes 36 órát könyvelhetek el. És, hogy mennyire nem egyszerű e tó lakóit becserkészni, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy társamnak most sajnos nem sikerült kapásig sem eljutnia és a rajtunk kívül lévő három csapatból is csak egy fogott két halat, egy 10 kg és 14 kg súlyút. Pedig élnek nagyon szép példányok a vízben, de talán a következő - immár hosszabb túrán - sikerül lencsevégre kapnunk őket.
 
Sági Tamás
S-Carp Product


RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie