RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Egy trükk a sok közül, ha nincs kapás

 
Április elején ismét ellátogattam a Fehérvárcsurgói-víztározóra egy 72 órás horgászatra, amely nagyon tanulságosra sikerült. Az első két nap alatt nem tudtam értékelhető halat fogni, majd néhány apró változtatásnak köszönhetően az utolsó éjszakán és reggelen sikerült három 15 kilogramm feletti pontyot is szákolnom. Ebben az írásban egy olyan praktikát szeretnék megosztani, amely idén már másodszor segített ki a szorult helyzetből! Ez az apró trükk pedig nem más, mint a panírozás.
Mindig lapul a táskámban néhány olyan folyékony, illetve por alakú étvágyfokozó, amelyek megfelelő használat mellett a kapástalan időszakokban is hozzájárulhatnak egy-egy szép ponty becserkészéséhez. Persze nem állítom, hogy ezek „csodafegyverek”, amelyek képesek a tó egyik végéből a másikba csalogatni a pontyokat, de jó helyen felkínálva drasztikusan megnövelhetik a kapások számát. Mivel sajnos a többségünk nem tud mindent eldobva a tópartra rohanni, amikor a pontyok, éppen falánk módon táplálkoznak, megvan az esély arra, hogy éppen kapástalan időben jutunk ki horgászni.
 

Melyek lehetnek ezek? Kis túlzással bármikor belefuthatunk ilyen időszakba! Akár egy frontbetörés, légnyomásváltozás miatt, de tipikusan kora tavasszal, amikor még éppen csak éledezik a természet a hosszú tél után, vagy késő ősszel, amikor jelentősen lecsökken a víz hőmérséklete, tapasztalhatjuk, hogy a pontyok étvágya nem az igazi. Emiatt mindig érdemes tartani magunknál a választott bojlikhoz passzoló folyékony és por kivonatokból. Ezek olyan természetes anyagok, amelyek rendkívül karakteres ízükkel és kimagasló aminosav-tartalmukkal felhívják magukra a figyelmet és fokozzák a táplálékfelvételt.
 

Most a saját tapasztalataimon keresztül szeretnék egy kis iránymutatást adni, hogy hogyan érdemes kiválasztani és használni ezeket a termékeket. Legutóbbi horgászatomon a következő körülményekkel szembesültem: napközben gyönyörű, napsütéses, meleg idő volt jellemző, éjszaka azonban úgy visszahűlt a levegő, hogy minden lefagyott reggelre. Emiatt a víz hőmérséklete sem tudott kellőképpen melegedni, mindössze 8-9 fokos volt a felső réteg. Két nap kapástalanság után, utolsó éjszakára úgy döntöttem, hogy a lehető legjobban feltuningolom az etetésre és csalizásra használt bojlikat, melyekből kétfélét vittem magammal a horgászatra.
 

Az egyik a Red Force, mely egy nagyon összetett, jellegzetesen pikáns-fűszeres, belachanos ízzel és illattal rendelkező, míg a másik, a Top Force,  az erősen halas-májas, mégis kellemes illatú, extra magas fehérjetartalommal bíró csali. A panírozáshoz folyékony komponensként fűszeres csalik esetén az Extreme Red, míg halas jellegű csaliknál az Extreme Fish étvágyfokozót szoktam választani. Ezek olyan komplex táplálékforrások, melyek több különböző, természetes kivonatból épülnek fel. Nagyon praktikus a használatuk, hiszen tartalmaznak minden olyan összetevőt, melyekre a pontyoknak szükségük van, illetve széleskörűen alkalmazhatók (stick és spod mixekbe, bojlik és pelletek áztatására, stb.). A folyadékkal jól meglocsolom az etetésre és csalizásra szánt (általában egész és felezett) szemeket. Ezután szükség van valamilyen por adalékra. Az én személyes kedvencem a Pre-Digested Fish Meal, vagyis előemésztett halliszt. Ez az alapanyag egy finom, szinte púderszerű por, kiválóan alkalmas a csalik panírozására; mivel egy teljesen természetes, natúr halas összetevőről beszélünk, rendkívül jól harmonizál bármilyen halas vagy fűszeres jellegű bojlival.
 

Csak szórjunk egy keveset a már nedves szemekre, és jól keverjük el, rázzuk össze a mixet. Így a csalik felületén egy hihetetlenül vonzó külső réteg képződik, mely a vízben egyenletesen oldódik le a csaliról, miközben küldi a táplálék egyértelmű jelét a pontyoknak. Érdemes néhány órán át pihentetni, hogy minél jobban rászáradjon a csalik felületére a panír, és minél tovább fejtse ki a csalogatóhatását!!! Ez már tulajdonképpen elég is lenne, azonban én még tovább szoktam ízesíteni a keveréket. A hideg vizekben fűszeres bojlik esetén kitűnően működik a Chili Powder, egy rendkívül csípős paprikakivonat, hiszen hideg vizekben ezek a csípős ízek kimondottan jól terjednek. A halas-májas csaliknál pedig az abszolút favorit a Beef Liver Powder, vagyis egy 100%-os tisztaságú marhamáj por, ami a magas vitamin- és aminosav-tartalmának köszönhetően egy igazi pontymágnes. Az említett két terméken kívül még számos szenzációs por kivonat is megtalálható a kínálatban (G.L.M., Belachan, C.S.L. Powder, stb.), így mindenki meglelheti a számára megfelelőt, bármelyik bojlit is válassza. Ezekből a kivonatokból nem kell sokat használni, mivel nagyon koncentrált, erős ízzel rendelkező étvágyfokozók.
 

Érdemes megemlíteni, hogy vannak bizonyos helyzetek, amikor ez a technika a visszájára fordul, és sok bosszúságot tud okozni. Tipikusan ilyen szituáció, amikor olyan helyen próbálkozunk, ahol rengeteg a fehérhal vagy a törpeharcsa. Ezek a bosszantó apróságok pillanatok alatt rávethetik magukat a csábító etetésre, onnantól pedig nagyon nehéz lesz megszabadulni tőlük. A másik, amikor már meleg a víz, és a pontyok anyagcseréje is felgyorsult, ilyenkor a fehérhalak és törpeharcsák mellett a kisebb pontyok is nagy gondot okozhatnak: ha birtokba veszik az etetést, szinte lehetetlenné válik a szelektálás. Ilyen esetekben inkább valamilyen lassabb, zártabb, kőkeményre szárított bojli jelenthet megoldást. Összességében tehát elmondható, hogy a panírozás egy rendkívül hasznos trükk, megfelelő helyen és időben alkalmazva segít megszólaltatni a néma kapásjelzőket, azonban vannak olyan helyzetek, amikor kimondottan káros a használata. Remélem, tudtam segíteni egy keveset azoknak, akik még nem próbálták ezt a praktikát, és kívánom, hogy másokat is segítsen hozzá egy kapitális ponty megfogásához.

Üdvözlettel,
Tranker Balázs, S-Carp Product Team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie