RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Multi Rig - Ahogy én készítem

 
A következő néhány sort a legutolsó november végi horgászatomon történtek ihlették. Három napot töltöttem el azon a bányatavon, ami oly sok kudarccal „ajándékozott” már meg bennünket. Az ok, okok viszonylag egyszerűek és nincs mit szépíteni rajtuk: - erősen hínaras és tagolt vízfelületet kell elképzelni, amit mostanság rengeteg törpeharcsa lepett el. Telepítés nincs és nem is volt, amiből egyenesen következik a rendkívüli halszegénység. Szóval olyan igazi szenvedős víz, de aki horgászott, horgászik hasonló adottságú vízen, az tudja, hogy itt a siker az nagyon, de nagyon édes, legyen bármekkora is a becserkészett ponty. Nem tudom sokszor honnan jön, de vannak alkalmak amikor csak úgy „bevillan” még az indulás előtt, hogy milyen előkét, vagy csalizási módot fogok használni a közelgő túrán. Így voltam ezzel legutóbb is. Elgondoltam, hogy a három botból egyiken a Multi Riget fogon alkalmazni egy szem pop-up bojlival.
 

Ez az előke egy rendkívül merev és határozott pozíciót vesz fel az elkészítés után, ami miatt nagyon eredményes, egyben kifújhatatlan a pontyok számára. Az első szakaszon megduplázott és amúgy is rendkívül merev 25lb erősségű Stiff Coated előkezsinór ezt még tovább fokozza. Alapból az előke elkészítéséhez nem használnak zsugorcsövet, így rendkívül gyors horogcserét is alkalmazhatunk abban az esetben, ha ennek a szükségességét érezzük. (Innen a név – Multi Rig) Én a stabil pozíció minél további megtartásának az érdekében rágőzölök egy kb. 1.5cm-es hosszúságú zsugorcsövet a horogszárra. Ezt mindenki kísérletezze ki, hogy hogyan szimpatikus neki a Multi Rig.  A 2-es méretű RidgeMonkey Chod horog az első pillanattól fogva meggyőzött! Kellően nagy, egyben optimális méret a 18mm-es pop-up bojlikhoz, nagyon tartós és hegyes él, valamint kiemelt erősség jellemezi. Azt kell, hogy mondjam, aki kézbe veszi annak nem lesz rossz tapasztalata ezekkel a horgokkal, az szinte garantált! Pár szó a nehezítésről még. Ennél az előkénél nem kell kritikusan súlyoznunk. Bátran tehetünk egy picivel több ólmot és ólompasztát nehezítés gyanánt. Ez csak segít abban, hogy a megbontott pár mm-es rész jobban forduljon a tengelye körül, adott esetben a hal alsó ajka felé. Magát a sörétólmot és a sörét ólommal való súlyozást nem szeretem, mert soha nem tudhatjuk nem sértjük-e meg esetleg magát az előkét. Ez az előkezsinór azonban olyan kemény, merev, hogy ha kellően körültekintőek vagyunk, akkor nem tudjuk megsérteni a bevonat alatti részt. A magasságot érdemes a talajviszonyokhoz igazítani, azonban az a tapasztalatom hogy, legyen kavicsos, törmelékes, tőzeges vagy iszapos az aljzat 3-5 cm-nél ne engedjük magasabbra a pop-up bojlinkat. Használjunk kellő felhajtóerővel rendelkező jó minőségű pop-up bojlikat, amelyeket akár csont keményre is kiszáríthatunk. Így akár 24 - 48 óráig sem kell azon aggódnunk, hogy a rig lefekszik!
 

Talán ennyit érdemes nagyléptekben tudni az előkéről, aminek az elkészítését a képeken igyekeztem szemléltetni. Én az ominózus horgászaton 7 Celsius fokos vízben egy meredek törés aljába raktam nagyon pici etetés közepébe. Két halat is sikerült elkapnom ezzel az előkével, az elején említett nagyon halszegény vízen, míg a másik két botomon, a „bevált” helyeken - hóember csalizással - nem sikerült kapást kicsikarnom. Én úgy gondolom, megéri ezt az előkét fejben tartani és ha a túrán, vagy akár előtte „bevillan” akkor ne habozz elkészíteni. Működik!

Sági Tomi
S-Carp Product Team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie