RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Pontyvilág rovata - A hónap kérdése: Saját  vagy gyári?

 

Kérdés: Évek óta nagy dilemma számomra, hogy saját készítésű, vagy gyári bojlival induljak neki a szezonnak. Sokat kísérleteztem már a házilag gyúrt golyókkal, és gyakran nyúlok a kész bojlikhoz is. Valójában mindkettővel vegyesek a tapasztalataim: fogtam szép pontyokat, és kapástalanul is ültem végig napokat... Önök mit javasolnak, kísérletezzem továbbra is a saját csalikkal, vagy válasszam a gyári bojlikat, és időmet, energiámat inkább a horgászatra fordítsam?    Kótay Tamás.

Válasz: Részemről a választ nehéz jól megfogalmazni, hiszen a „gyári” nekem egyben „házi” is, mivel egy csaligyártó céget vezetek immáron 11 éve.  Ami talán fontos lehet a választást illetően, hogy mindkét típus ellen, és mellet is lehetnek érvek /ellenérvek. Manapság viszont a piacon huzamosabb ideje megtalálható gyári bojliknak jó minőségűnek és fogósnak kell lennie, hiszen a gyártók között a verseny óriási, és ha egy márka nem hozza az eredményeket, akkor néhány év alatt megkopik a márka fénye, és szép lassan feledésbe merül. Most persze lehetne hosszasan sorolni, hogy vajon egy adott gyári bojli miből mennyit tartalmaz, tükrözi-e az ára a minőségét, fogósságát stb. El kell fogadnunk, hogy mindig minden körülmény között működő és eredményes bojli nincs! Sem gyári sem házi készítésűben. Gyári bojliknál talán a legfontosabb a megfelelő összetevők mellett, hogy a hazai vizeken is működjenek, illetve lehetőleg frissen kerüljön a kezünkbe. Sokan nem hiszik, de egy csalinak nagyban befolyásolja a fogósságát, hogy 1- 2 hetes gyártás, vagy mondjuk másfél évig várakozott egy raktárban, nagykereskedésben, amire a vásárló kezébe került.

A házilag készített bojliban biztosan tudjuk, miből mennyi van, és ez értelemszerűen mellette szól. Azonban, hogy a recept is biztosan jól van-e összehangolva az már korántsem biztos. Ezt azért is írom, mert nagyon sok receptet kapunk a cégemnél véleményezésre, és vannak érdekes összeállítások…  Az otthoni kísérletezés nagyon sok idő és még több pénz. A jó alapanyagok, kivonatok megvétele csak a költségeinket növeli, melyekből szinte mindig marad félig megkezdett majd a polcunkon. Ott van még a munka és a megfelelő hőkezelés, majd szárítás, ami otthoni körülmények között nem egyszerű.  Persze, az eredmény az sokkal örömtelibb a saját készítés esetében, mintha egy gyári zacskós bojlival fogná meg a horgász a hőn áhított halat.

Összefoglalva, a legfontosabb mindkét verziónál, hogy ne vesszünk el sem a gyártók sem a saját magunk által készített bojlik között. Csökkentsük a lehető legjobban a variációk számát, mert ha 5-6 ízzel és majdnem ennyi márkával kísérletezünk folyamatosan, egy élet is kevés lesz rá, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb választást. Utolsó gondolatként pedig engedjék meg, hogy megjegyezzem: a jó eredményhez a bojli csak az egyik része a kirakósnak. A jó hely, a szerelék, a taktika és felkínálási mód szintén megfelelő kell, hogy legyen. Ezt soha ne felejtsük el!
 

Sági Tamás
S-carp Product Team
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie