RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Rügyfakadás idején a Lőrintei tavon.

 
Az első kora tavaszi próba
 
Egy megfázásból adódó hosszabb betegség után nem igazán merészkedtem a márciusi hűvös nappalok miatt a vízpartra. Április elején, mikor 20 fok körüli hőmérsékletig is felmelegedett a levegő, elhatároztam, hogy kint töltök egy napot a szabadban. Horgászatom helyszínéül, tekintettel a 8-10 fokos vízre és déli szélre, a mélyebb gáti részt választottam. Mivel a csónakokat még nem tették vízre így az etetést és a szerelékek behordását is etetőhajóval oldottam meg.
Végszereléknek chod-rig -et használtam melyen egy 15 mm-es Extra Fruit pop-up bojlit kínáltam fel. Etetésnek egy jó adag kendert valamint C.S.L.-el átitatott, Ultramix pelletet készítettem elő. A 6 méteres vízmélységnek köszönhetően az aláhulló táplálékszemek mire feneket érnek egy kb. 3-4 m sugarú körben terülnek szét az aljzaton, így gondoltam, ha hal jár az etetésen, egy ilyen „szőnyeg” közepén nem maradhat érintetlenül, a talajtól 3,5-4 cm-re lebegő csali.  4-5 órán keresztül nem történt semmi.
 
Kivettem az egyik szereléket, hogy ráhúzzak egy másik helyre mikor arra lettem figyelmes, hogy a szerelék ellenőrzése során egy óriási szúnyoglárva tekergőzik a horgomon. A szerelék sajátosságából adódóan nem is igazán értettem, hogy is történhetett a szúnyoglárva felakadása. Miután újat húztam, rövidesen jelentkezett egy 5-6 kg közötti csodálatos nyurga. A nap hátralévő részében sajnos már nem tudtam további kapásra bírni a halakat. Nem voltam csalódott, hiszen ha kapás nélkül is maradok, akkor is szép környezetben kellemes időben tölthettem napomat. Otthon kicsit töprengtem a szúnyogos eseten, s megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy vajon mekkora mennyiségben is lehetnek jelen - ezek a pontyok számára - ízletes falatok? A parthoz közeli pár méteres távolságban ráadásul tetemes mennyiségű kecskekörömkagyló is található, ahol a víz mélysége is hirtelen 3-4 méterre süllyed. Gondoltam éjszaka biztosan kijárnak nagyobb testű halak is a kagylópadokra lakmározni, így a további horgászataimat úgy tervezem, hogy a parttól nem túl távoli, kissé iszapos részt fogom erőltetni. Sajnos a helyi horgászrend miatt csak május elsejétől van lehetőség az éjszakai horgászatra, így az elején csak délutánonként próbáltam szerencsét.
 
Áprilisi sikerek
 
Április közepe volt mikor a fagyasztóból elővettem tavalyról megmaradt bojlijaimat, egy pár kiló főtt kendermagot, s egy szombati napon kilátogattam a tóra. A saját helyünkről horgásztam meg a gát előtti szakaszt, úgy 40-50 m-es távolságban. A vízmélység egyenletesen 6 m mély egyetlen akadó található a meghorgászott területtől kb. 15m-es távolságra. Az etetésem hasonló volt, mint a múltkor, azzal a különbséggel, hogy most felezett negyedelt és egész Red Force ill. Spicy-Fish bojlit is kevertem hozzá, melyet előző este meglocsoltam C.S.L. és Minamino keverékével. Csalinak hóember szereléket használtam Pineapple valamint Extra Fruit lebegő bojlikkal variálva. Az etetőhajóba szerelékenként 1,5-2 kg kender, bojli valamint Special Carp ill. Marine halibut pellet keveréke került. Nem számítottam egyhamar kapásra, csak bízni tudtam abban, hogy a nap végére lesz valami. Az autóhoz indultam, hogy kicsit normalizáljam a káoszt, ami a csomagtartómban volt, mikor 8-30-kor, fél órával a szerelékek behúzását követően becsippant a jobbos szerelékem, majd pár másodperc után folyamatos húzós kapással jelentkezett az első halam. Könnyedén kijött a partig ahol egyszerűen nem tudtam a felszínre kényszeríteni. Vagy negyedórás fárasztás után sikerült megpillantanom a gyönyörű narancsos színekben pompázó első tavaszi tükrösömet. A hibátlan ponty súlya 14.10 kg volt. Gyors fotózás után mehetett is vissza a hal, majd izgatottan visszahelyeztem a végszerelékemet. A jó helyben bízva mind a két botom zsinórjára jelölőkötést tettem. Unalmasan nem teltek a következő órák, hisz az ébredő természet látványa, a párjukat kereső madarak násztánca, lekötik, az ember figyelmét s az órák nem úgy telnek, mintha a munkahelyünkön lennénk. El - elsétálgattam a parton mikor ismét, - ezúttal lassú húzással jelentkező kapásom volt. A fárasztás végén nem hittem a szememnek, hisz ismét egy gyönyörű tükröst tereltem a szákba. Az előzőnél pocakosabb hal súlya 16.03 kg volt.
 

Mivel a tavalyról megmaradt csalijaim már fogytán voltak, így kénytelen voltam mihamarabb pótolni. Számomra nem volt kérdés, hogy a már sokat és minden évszakban bizonyított Spicy Fishmeal mixet vegyem alapul. Az új bojlik elkészítéséhez nagy segítséget nyújtott a honlapon található receptek. Egy hét elteltével már a friss fűszeres bojlival készülhettem az április végi horgászatra.
 
Az ünnepi hosszú hétvége
 
A május elsejei ünnep miatt, - a hosszú hétvégén - már 27- től engedélyezték az éjszakai horgászatot. Családi elfoglaltságaim miatt csak Szombaton estére értem a tóra. Gyors táborállítás után a botokra koncentráltam. A felcsalizott horogelőkékre stick-mix-et készítettem, több féle pellet, bojli örleményéből valamint betain, L-30 amino por, Extreme Red, Minamino és kevés Molasses felhasználásával. Mire beélesítettem a botokat kellőképpen elfáradtam ahhoz, hogy egy jót aludjak. Az éjszaka eseménytelenül telt. Ébredés után kicsit csalódott voltam, de biztos voltam benne, hogy a végszerelékkel nem lehet baj, a csaliba vetett hitem pedig feltétel nélküli volt. Délelőtt kilátogatott hozzám testvérem, unokaöcsémmel. A zöldellő természetben élvezték a kint létet. Egy órakor éppen horgászosat játszottunk egy nádszálból rögtönzött bottal mikor szinte megijedtünk a botot emelő kapástól. Levente türelmetlenül várta, hogy megpillanthassa a halat, de csak 10 perc elteltével tudtam alátolni a merítőt.

Egy közös fotózás majd úszhatott tovább a 13,2 kg-os pikkelyes. A hirtelen érkezett meleg szinte már elviselhetetlen volt, a víz felszíne teljesen kifeszült Ebben a rekkenő hőségben és a légmozgástól mentes időben nem igazán fűztem komolyabb reményeket a továbbiakat illetően. Mégis, rövidesen ismét kapásom volt! A zsinór végén vehemensen védekezett ellenfelem. Mikor a stég előtti mély, de tiszta vízben körvonalazódott halam hihetetlen hossza, még a hangom is elcsuklott. Nemhogy ekkora pontyot nem fogtam még Lőrintén, de talán életemben sem láttam még ilyen szép és hibátlan nyurgát. Ámulatba ejtő hossza volt a csodás kereken 18 kg-os halnak.

Az estei órákban még megajándékozott a tó egy 12.8 kg-os tőponttyal, de furcsa mód az éjszaka ismételten nem adott halat. A következő hét közepén újabb kísérletet tettem minek 2db csodás hal lett az eredménye. Egy hibátlan 12.10 kg–os sötéthátú arany hasú tükrös és egy 12.36 kg-os csodás mintázatú töves személyében. Hét végén nem mentem ki éjszakára, inkább elvittem a feleségemet vacsorázni s kicsit kikapcsolódni.
 
Az első óriás 21,10 Kg!
 
Vasárnap reggel aztán már ismét a tóparton találtam magam. Az ismerősök kint voltak és néhány kapásról is beszámoltak. Behúztam a szokott helyre, majd egy erős kávé után beszélgetésbe kezdtünk. A délelőtt csendesen telt. Délután nyári forróság párosult a viharos déli szélhez, mely még a kapásjelzőm hangját is majdnem elnyomta. Előbb egy 10 kg körüli, majd hamarosan egy 14.40 kg-os pocakos pikkelyest meríthettem. Gyors újra csalizást követően épp a szerelékemet szerettem volna vissza juttatni, az etetőhajóval, mikor határozott húzós kapás volt - a másik - bent lévő botomon is. Nem szerettem volna félúton üríteni a jól megrakott hajót, ezért megkértem Gábor barátomat emeljen be, míg én a jelölésig el nem jutok. Mikor kioldottam a hajót, átvettem a botot, melynek zsinórját még mindig húzta a hal. Mikor végre megállt, akkor éreztem igazán a tömegét, hisz próbálkozásaim ellenére sem igazán akart közeledni hozzám ismeretlen ellenfelem. Közel húsz perces fárasztás után, miután sikerült megmeríteni, egy igazán tömzsi széles hátú, csodálatos tövessel találtam szemben magam. Mikor szétszedtem a merítőt és megpróbáltam kiemelni a matracra akkor villan át először az agyamon, ez a hal már lehet, hogy eléri a húsz kilót?! A kitárázott mérleg pontosan 21.10 kg-ot mutatott! Az örömöm leírhatatlan volt és egy álmom teljesült ezzel a hallal. Néhány fotó elkészítése után óvatosan engedtem vissza méltó ellenfelemet. Hazafele azon töprengtem, hogy érdekes módon nem igazán jelentkezett eddig kisméretű hal az etetésemen.
 
 
Újabb sikerek és újabb 22,40 kg-os óriás!
 
Még csak pár nap telt el a hétvégi horgászatom óta, de nem hagyott nyugodni a tudat, hogy amennyiben ilyen szép halak látogatták etetésemet nem engedhettem meg magamnak, hogy május 9-én szerdán, a napon munkám végeztével ne látogassak ki a tározóra. A délutáni horgászat eredménye két szép hal, egy 13.10-es nyurga és egy 14.10-es kerek töves lett.
 
 
Vajon meddig folytatódhat ez a sikersorozat? Adhat-e még ilyen szép halakat a hely? Ezen kérdésfelvetésekkel a fejemben találtam magam másnap délután ismét a vízparton. A csalik bejuttatása után két órával, kb. fél ötkor már meríthettem is első halamat. Iszonyatos erejű, hibátlan, propellerekkel megáldott 13.50 kg-os pikkelyes volt. Fél hat tájékán Kovács Andrással folytatott telefonbeszélgetésemet ejtős majd komótosan húzós kapás szakította félbe. Bő fél óra elteltével egy roppant izgalmas fárasztást követően egy 22.40 kg-os tőpontyról számolhattam be neki, mely nem tudott ellenállni a Squid & Smoked Herring pop-uppal kikönnyített Robin Redes csalinak.  Szinte sokkhatás alatt voltam, hogy bő egy hét alatt háromszor sikerült megdönteni eddigi saját Lőrintei rekordomat.
 

Ez a gyönyörű hal is, akár csak a többi hal, kivétel nélkül hóember variációra jöttek. Mielőtt a nap nyugovóra tért volna, a még bent lévő botomat is elhúzta egy pocakos 17.10 kg-os Lőrintei tükrös. Rendkívül boldogan tértem haza és nagyon boldog voltam, hogy egy ilyen sikeres szezonkezdetet sikerült összehoznom! Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy az S-Carp termékek ismét hozták a tőlük megszokott eredményeket!
 
 
Hihetetlen élményekkel gazdagodhattam a tóparton töltött, összesen hét nap alatt, mely során csodálatos halakat foghattam és szemtanúja lehettem a természet ébredésének. Mindenkinek hasonló eredményes horgászatokat kívánok és töltsünk a vízparton annyi időt, amennyit csak lehetséges.

Holczinger András

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie