RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Tavaszi tanácsok – Pontyvilág rovata

 
Készülök az első bevetésre, és ezzel kapcsolatosan lenne két kérdésem. Számtalanszor megtapasztaltam már, hogy a fronthatások jelentősen befolyásolják a pontyok kapókedvét. Ezzel kapcsolatosan kérdezném, hogy kora tavasszal a meleg, vagy hidegfront az eredményesebb? Második kérdésem szintén tavaszi horgászatokhoz kapcsolódik: hideg vízben mivel tudom az etetésem és a csalim vonzóbbá tenni? Hamvas Péter
 
Tisztelt Péter!
Az olyan hosszú és kemény tél után, mint az idei volt sokan szeretnénk már újra a parton lenni. A következőkben néhány tavaszi észrevételt, tapasztalatot szeretnék megosztani, bízva abban, hogy kimerítő és hasznos választ adok a feltett kérdésekre. 

Kora tavasszal a meleg vagy a hidegfront a jobb?
Mielőtt a frontokra térnék első és talán mindennél fontosabb az adott víz kiválasztása. Ez mindig kényes kérdés, de főleg kora tavasszal nagyon fontos, hogy körültekintően válasszunk. (most vonatkoztassunk el a kicsi, halban kiemelten bővelkedő tavaktól). Sekély, viszonylag gyorsan melegedő vizeket célozzuk meg. Jó választás lehet pl. a zalai tőzegtavak, melyek sötét, tőzeges színe gyorsan magába szívja a nap sugarait, így jóval gyorsabban melegszenek a tisztább, mélyebb tavaknál. És pont ez az, ami a segítségünkre lehet, hiszen a vízhőfok emelkedésével egyenes arányban lesznek aktívabbak, a pontyok.
 

A helyválasztásra nem lehet eléggé felhívni a figyelmet. Véleményem szerint az év bármely szakában az egyik legfontosabb dolog, hogy a csalinkat megfelelő, haljárta helyen kínáljuk fel. Kora tavasszal az előbb említett tőzegtavakon sokszor akár az 50-70 cm-es vízben találtam rá a pontyokra, mert épp egy csendes, nádasokkal tarkított öbölbe tűzött be a tavaszi nap, és a halak itt napfürdőztek. Frontok tekintetében talán egyedül tavasszal jobb a melegfront, mint a hideg. Ha éppen egy többnapos melegfrontban tudunk a pontyok nyomába eredni, javasolt a tó olyan helyén letelepedni, ahova egyenletesen fúj a langyos, délies szél. Tapasztalatom, hogy minél tovább fúj egy irányba a tavaszi meleg szél, annál több és több ponty érkezik a területre. Ilyenkor a legjobb, ha napokig nem áll el a légmozgás, valamint ha éjszaka is fúj. Ezen körülmények mindig eredményesek szoktak lenni. Tartsuk szem előtt, hogy amennyiben a szél eláll estére, és a csillagos égbolt alatt jelentősen hűl a levegő, akkor a sekély víz is, ezért a csalikat érdemes beljebb, a mélyebb vizekbe telepíteni. A sötétség beállta után, ha nagy az éjszakai lehűlés, - ami tavasszal gyakori - a pontyok teljesen elhagyják a nappal jól működő helyeket.

Tavaszi hideg vízben mivel tudom az etetésem, és a csalim vonzóbbá tenni?
Tavasszal értelem szerűen a kisebb csalik hoznak jó eredményt. Bár én a "nagyméretű" csalik pártján állok, ilyenkor mégis a legjobban bevált méret bojliból a 18 mm-es. Lehet akár egy 14 mm-es lebegő bojlival is könnyíteni, de volt, hogy a dupla 18 mm-esre érkezett a legtöbb kapás.
 
 
Kora tavasszal nagyon jól működnek a fehérjében, attraktorokban gazdag golyók. Egy jó helyen, ha eltaláljuk a pontyok ízlését nem ritka akár 5-6 szebb példányt is elejteni, viszonylag rövid idő alatt. A főtt csilis kendermag, kevés csemegekukoricával és némi felezett, vagy tört bojlival megspékelve szinte garancia, hogy táplálkozásra serkenti a pontyokat. Ne feledjük el, hogy a vízhőfokhoz kell igazítanunk a felszerelésünket is. Egy jól elkészített Combi-link 4-es horoggal ideális lehet, főleg ha nem túl nehéz, akadós pályát választottunk. A bojlikat kicsit még attraktívabbá tehetjük a különböző folyékony étvágyfokozókkal, bár én személy szerint nem vagyok ennek a szószólója, hisz meggyőződésem, hogy a legjobb, ha magából a bojliból áramlanak ki szépen lassan a figyelemfelkeltő anyagok. Remélem, hogy tanácsaimmal segíteni tudtam és eredményes lesz az első bevetés, hiszen nincs is annál felemelőbb érzés, mint a hosszú téli hónapok után végre kezünkbe tarthatjuk a szezon első tavaszi pontyát.


Sági Tamás
S-Carp product team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie