RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Áprilisban Zalaszentmihályon

 
 
A 2012-es év első horgászatának egy olyan vizet választottam, ami lakóhelyemtől 380 km-re található. Jellege tőzegbánya tó, kialakulása pedig a virágföld bányászatnak köszönhető. A tó megközelítőleg 60 éves és 68 ha-on terül el. Az átlag vízmélysége 1,5-2 méter. Helyenként tavirózsás szigetecskék alakultak ki, a mederfenék pedig többnyire iszapos. Korábban már számos alkalommal megfordultam ezen a vízen. Az első horgászatként a következők miatt döntöttem emellett a tó mellett: - a viszonylag sekély vizüknek és déli fekvésüknek köszönhetően köztudott, hogy a zalai tőzegbánya tavak melegszenek elsőként ideális hőmérsékletűre a kedvenceink becserkészésére. Mindenképpen meg szerettem volna előzni az ívást valamint, hogy a tavirózsák túlságosan elburjánzanak, ezzel megnehezítve a csónakos behúzást. Zsolti sógorommal, - akivel egyébként nagyon sokat és nagyon szívesen horgászok együtt, április 4.-én szerdán egy 10 napos horgásztúrára indultunk.
 
A viszonylag hosszú ideig tartó utazás elég gyorsan telt, hiszen az utat végig sztorizgattuk és beszélgettük. Délután 6 órára érkeztünk meg a tóhoz, megérkezésünk után nekiveselkedtünk a felszereléseink összeállításának, és csütörtökön reggel kipihenten kezdtük meg a horgászatot. Reggel szinte kora nyári időre ébredtünk, kellemes meleg, majd 25 fok volt. A szerelékeim helyét radar és tapogató ólom segítségével kerestem meg.
 

A tavirózsás szigetek között lévő lyukakat, gödröket, platókat, akadókat próbáltam két szerelékemmel meghorgászni, a másik kettőt pedig enyhén iszapos nyílt terepen helyeztem el. Etető anyagom egy részét a Spicy Fish, Red Force, Top Force, és G.L.M. bojlik képezték, melyeket kölönböző típusú és oldódású pelltekkel kevertem el. A bojli és pelletmixemet kevés kenderolajjal és Minaminóval öntöttem le, majd Belachan és betain port szórtam a keverékre. Természetesen előzőleg itthon megfőzött tigrismogyoróval, juharmaggal és kenderrel is etettem a horgászat során. Bójánként 0,5- 1 kg etető anyaggal etettem, - viszonylag ritkásan - egy kb. 5-10 négyzetméteres területet.
 

Az első hal péntek reggel a nyílt vízről érkezett (kb. 1,8 m mélységből) egy 9,9 kg-os tőponty személyében, majd a déli órákban ezt követte egy csodás 8,70 kg-os „spanyol mintás” tükrös.
 

Pár óra leforgása után a tavirózsás törés oldalán elhelyezett szerelékemen újabb kapást észleltem, s elindultam a hal felé. Ellenfelem először bemenekült a fiatal tavirózsák hajtásainak a sűrűjébe, ám onnan sikeresen ki tudtam szabadítani, majd a nyílt vízen megkezdtem a hal fárasztását. A halam erőteljesen ellenállt, s csak 10 percnyi fárasztás után pillantottam meg először. Amikor megláttam azonnal tudtam, hogy ezen a vízen az eddigi legnagyobb hal, amit fogtam. A gyönyörű hal folyamatosan a növényzet felé akart menekülni, miközben botomat jócskán karikába hajlította. Bő 15 percnyi fárasztás után tudtam csak megmeríteni és izgatottan siettem ki vele a partra. A mérlegeléskor örömmel konstatáltam, hogy egy gyönyörű szép és egészséges, 18,20 kg-os tőzegbányai tükröst sikerült fognom. Természetesen nagyon boldog voltam!
 

Közben a kora esti órákra, az időjárás egyre borongósabbá szelesebbé vált, és éjszakára szakadni kezdett az eső is. A viharos esős időben szinte lehetetlen volt vízre menni és sajnos a szombati és a vasárnapi napunk kényszerpihenővel telt. Vasárnap késő este végre lecsendesedett a szél, újracsaliztam a végszerelékemet és visszajuttattam a jónak vélt helyekre.
 
   

Az áprilisi szeszélyes időjárás közben folyamatosan változtatta az arcát, hisz hétfő hajnalban, a kitisztult égbolt alatt -5 fokot mértem! Érkezésünkkor a vízhőfok 14,5 Celsius fok volt és a túra 5. napjára már visszahűlt 10 fokosra. A tóról időközben minden horgász hazament, miután meghallgatták a meteorológiai előrejelzéseket, ami továbbra is ilyen hideg és szeles, változékony időt jósolt. Társaimmal csak azon imádkoztunk, hogy a szél ne fokozódjon újra viharossá, de imánkat nem nagyon hallgatta meg senki… így hát erős szélben, de folytattuk a horgászatot, s közben sikerült számos 6-11 kg közötti halakat fognom. A vízhőfok visszahűlése miatt a korábban használt 20 mm-es csalik helyett a kisebb bojlikkal próbáltam eredményt elérni és újabb előkéket kötöttem, melyeken a kettes horgokat négyesre cseréltem. A pasztákat és a Stick mixet szinte kivétel nélkül minden szerelékemen alkalmaztam bízva, hogy ezek segítségével az erősen visszahűlt vízben hamarabb juthatok kapáshoz, hisz az előzőekben említett 18.20 kg –as tükrösömet ennek a csalizási technikának köszönhettem. A rendkívül változékony időjárásnak és az összevissza ingadozó vízhőmérsékletnek köszönhetően a halak étvágya teljesen kiszámíthatatlanná vált. Bízván a jó stratégiában és a kiváló minőségű csalikban bizakodva néztem a következő pár nap elé. A vihar elmúltával, köszönhetően a lekicsinyített csaliknak és a Stix-mixnek, a hétfő déli új behordás után nem sokkal egy gyönyörű 14.70 es tőpontyot sikerült fognom.
 

Az új stratégia olyan jól működött, hogy az elkövetkezendő keddi és szerdai napon több 12 és 14 kg közötti halakat sikerült zsákmányolnom. Ez első hallásra lehet, hogy nem nagy hír bojlis módszerrel horgászók számára, de tudni kell a tóról, hogy ez nem egy agyon telepített, innen-onnan összevásárolt halállománnyal rendelkező víz.
 

Gyakorlatilag az ősállományt és a tó létezése óta kinevelt halakat lehet becserkészni. Persze a horgászataim alatt a minél nagyobb halakat szeretem én is megfogni, de itt most mindemellett egy kellemes baráti légkörben eltöltött tavaszi horgászatra vágytam elsősorban. Természetesen közben Zsolti sem tétlenkedett és neki is sikerült több gyönyörű zalai ponttyal bővíteni a fotóalbumát. 
 
 
A túra alatt sokat videóztunk, fényképeztünk, hogy a beszámolót még érdekesebbé tudjuk tenni, és a horgászat utolsó napján éppen egy ilyen kamerázás következtében a túra legkomolyabb halát vesztettem el, viszont a beszámolómat úgy tartom igazán részletesnek, ha ezt is elmesélem röviden: Zsolti sógorommal sok kapást, fárasztást sikerült felvennünk, éppen ezért gondoltam úgy, hogy még egy fárasztást rögzítsünk videóra. Minden a terv szerint működött, hiszen az időjárás lecsendesedett és minden adott volt a felvételhez.
 
A kapás is rövid időn belül jelentkezett. A botomat leemeltem az állványról majd szóltam Zsolesznak, hogy vegye, fel a fárasztást. Mivel az ő csónakjának lemerült az akumlátora, ezért csak velem tudott bejönni, ezáltal ketten indultunk el a hal felé. Időközben támadt egy rossz ötletem, ahol a gondok kezdődtek - egy 200 méterre a vízen elhelyezkedő úszó stégen, ami a végszerelékemtől nem messze volt – kiraktam Zsoltit, hogy onnan még részletesebben fel tudja venni a fárasztás élményeit. Nem kapkodtam, hiszen erről a helyről korábban már 3 kisebb halat is fogtam. Ekkor még nem gondoltam, hogy ez a túra hala lehetett volna. Miközben közelebb értünk a halhoz és Zsolti kiszállt a csónakból, értékes perceket veszítettem. Meglepődve tapasztaltam, hogy ez alatt az idő alatt a hal a bójámtól már kb. 60 méterre eltávolodott és beúszott, betekerte magát a növényzetbe, és ekkor fordult meg először a fejemben, hogy komoly hal lehet a horgomon.. Előtét zsinórként feltekert 40 méter fonott zsinórommal folyamatosan vágtam a hal felé a növényzetet, s mikor kontaktusba kerültem a hallal, komótos mozgásával, erőteljes húzásával a botomat teljesen karikába hajlította… Közben sajnos egy hatalmas hibát is elkövettem, amiből egy életre tanultam!  - mivel én háttal álltam és a hal fárasztását a csónakom teljesen takarta ezért, - hogy tökéletes videó anyagot rögzítsünk, - próbáltam a halat a csónakom fordításával a kamera irányába terelni. Egy pár pillanatig nem a hal mozgására koncentráltam, ami elég volt ahhoz, hogy egy víz alatti töklevelesbe újból lefűzze magát. Közvetlenül a leakadás helyszíne felé álltam a csónakkal, próbáltam a halat kiszabadítania töklevelek közül, s eltalálni az irányt, hogy honnan fordulhatott be. Ekkor megláttam egy hatalmas farok úszót, ami egyértelművé tette számomra, hogy nagy a baj, mivel a hal a horogelőkével a szájában akadt le. Nem akartam nagyon erőltetni, kisebb húzásokkal próbáltam kiakasztani a növényzetből a zsinórt, ami sikerült is, de ekkora a horog akadása már nagyot lazulhatott a hal szájában. Ahogyan kiakadt a tavirózsából a zsinórom, a felhúzást követően hirtelen kipattant a hal szájából a horog. Ekkor a hatalmas hal teljes testével oldalra dőlve a víz felszínén nagyon lassan egy ívet írt le, s alámerült. Ebben a pillanatban elmondhatatlan csalódást éreztem, remegett kezem-lábam, s tudtam, hogy csak magam hibáztathatom a kudarcért! A halat mindössze 2-3 mp-ig láttam teljes nagyságában és a pontos súlyát csak becsülni tudom, de szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy 20 kg feletti súlya volt a halnak…..
Amit ma másképp csinálnék:
-amint észrevettem, hogy a horogelőkével akadt le a hal, kiengedném a nyeletőféket, lenyúlnék a víz mélyére, majd óvatosan feltépném a töklevelet és úgy folytatnám a fárasztást. Egy életre megtanultam, hogy mindig a halra kell koncentrálni legelőszőr és csak utána következhet minden más….

Bízva, hogy a sors valamelyest kárpótol minket a hatalmas kudarcért maradtunk még plusz egy napot és a szombati nap helyett április 15-én vasárnap fejeztük be a horgászatot.  Szombaton fogtam is egy 13,70 kg-os és egy 15,40 kg-os halat, aminek szintén nagyon örültem!
 
 
Ami miatt főként megérte kitartani az az, hogy Zsolti sógorom a szombatról vasárnapra virradó hajnalán  fogta meg egyéni rekordját - véleményem szerint szintén a Stick – mix és a pasztás csalizás kombinációjának köszönhetően - egy 18,40 kg-os gyönyörű tőpontyot személyében. Egy csodálatos vasárnapi párás napfelkeltével és egy csodálatos tőponty fotójával búcsúztunk el a tótól.
 
      
Mindent összevetve egy sikeres áprilisi horgászatot tudhatunk magunk mögött. A 38 kapásból 37 halat tudtam megfogni, melyben 7 db 10 kg feletti, és 2 db 15 kg feletti hal is volt. Sajnos most a túra legnagyobb hala ellen vesztesként jöttem ki, de remélem, hogy ebben az évben még jó pár izgalmas és eredményes túráról tudok majd beszámolni.
 
Eredményes szezont és sok sikert kívánok a pontyhorgászoknak!

Mihics Péter
S-Carp  Product Team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie